Λευκωσία, Κύπρος

Κλικ για οδηγίες

dr.antonis.ioannou@gmail.com

Κλικ για επικοινωνία

+357 22 255 210

Κινητό: +357 99 408 088

Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ)

Η διενέργεια ενός ηλεκτροκαρδιογραφήματος είναι μια γρήγορη, εύκολη και ανώδυνη διαδικασία κατά την οποία καταγράφουμε την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Αποτελεί θεμελιώδες μέρος της αξιολόγησης του ρυθμού της καρδιάς.

Τι είναι;

Με την χρήση αυτόματων ηλεκτροκαρδιογράφων καταφέρνουμε να αποτυπώσουμε σε χαρτί τα ηλεκτρικά ρεύματα που διατρέχουν τους καρδιακούς ιστούς.

Αφού ξαπλώσετε στο εξεταστικό τραπέζι, σας συνδέουμε 12 ηλεκτρόδια στο στέρνο, τα χέρια και τα πόδια σας. Ίσως χρειαστεί ένα ελαφρύ ξύρισμα σε ορισμένες περιοχές για καλύτερη τοποθέτηση των ηλεκτροδίων. Τα ηλεκτρόδια συνδέονται μέσω καλωδίων στην αυτόματη μηχανή ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Κατά την καταγραφή θα πρέπει να ξαπλώνετε ακίνητα, να αναπνέετε κανονικά χωρίς να μιλάτε. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 10 λεπτά.

Με την χρήση κατάλληλων αλγορίθμων, τα σημερινά μηχανήματα είναι ικανά να παρουσιάσουν και να αναλύσουν μια ολοκληρωμένη ηλεκτροκαρδιογραφική εικόνα της καρδιάς την δεδομένη στιγμή που διενεργείται η εξέταση. Μετά το πέρας της εξέτασης το ΗΚΓ μπορεί να αποθηκευτεί σε ηλεκτρονική μορφή ή να εκτυπωθεί αν χρειάζεστε αντίγραφα.  

Που χρησιμοποιείται;

  • Θέτει την διάγνωση σοβαρών παθήσεων της καρδιάς όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου.
  • Αποτελεί  μέρος του αλγορίθμου που αφορά την διαχείριση ασθενών με ύποπτο θωρακικό άλγος ή αισθήματος παλμών και καθορίζει την θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών αυτών. 
  • Βοηθάει τόσο στην διάγνωση όσο και στην παρακολούθηση χρόνιων παθήσεων όπως η κολπική μαρμαρυγή και η εκτακτοσυστολική αρρυθμία. 
  • Δίνει στοιχεία για την δομή της καρδιάς όπως η υπερτροφία των τοιχωμάτων και η διάταση των κόλπων.
  • Εξετάζει τις επιδράσεις της αντιαρρυθμικής φαρμακευτικής αγωγής
  • Εξετάζει την λειτουργία του βηματοδότη
  • Βοηθάει στην διάγνωση συγγενών καναλοπαθειών όπως το σύνδρομο Brugada ή το σύνδρομο μακρού QT που έχουν συσχετιστεί με αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. 

Παρακαλώ όπως επικοινωνήσετε μαζί μας σε περίπτωση που χρειάζεστε εξατομικευμένες λεπτομερείς διευκρινίσεις. Αυτή η εξέταση πραγματοποιείται στο ιατρείο μας με τα υφιστάμενα σύγχρονα μηχανήματα.  

Σας ενδιαφέρει η συγκεκριμένη υπηρεσία;