Λευκωσία, Κύπρος

Κλικ για οδηγίες

dr.antonis.ioannou@gmail.com

Κλικ για επικοινωνία

+357 22 255 210

Κινητό: +357 99 408 088

Υπερηχοκαρδιογράφημα

Είναι μια μη επεμβατική εξέταση που διενεργείται στο ιατρείο μας για την εκτίμηση της καρδιακής ανατομίας και λειτουργίας. Η τεχνολογία των υπερήχων μας βοηθάει να μελετήσουμε τις διαστάσεις της καρδιάς, να μελετήσουμε την φυσιολογία της ροής του αίματος καθώς και να μελετήσουμε την λειτουργία των βαλβίδων της καρδιάς.   

Τι είναι 

Ένας ηλεκτροακουστικός ηχοβολέας (probe) τοποθετείται στο θωρακικό τοίχωμα στέλνοντας ακίνδυνα ακουστικά κύματα προς την καρδιά και στις υπόλοιπες δομές του θώρακα. Τα κύματα αυτά όταν συναντήσουν τις καρδιακές δομές στέλνουν αντανακλάσεις πίσω στην επιφάνεια του σώματος οι οποίες καταγράφονται από τον ανιχνευτή. Με την βοήθεια τις τεχνολογίας οι αντανακλάσεις αυτές μετατρέπονται σε εικόνα πάνω στην οθόνη του μηχανήματος υπερήχων και μας επιτρέπει την άμεση ανάλυση της εικόνας.   

Κατά την διάρκεια της εξέτασης θα σας ζητηθεί να γδυθείτε από την μέση και πάνω και να ξαπλώσετε στο κρεβάτι συνήθως στην αριστερή πλάγια θέση με το αριστερό αγκώνα κάτω από το κεφάλι. Τα αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια θα τοποθετηθούν στο στέρνο σας για συνεχή καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς. Λαμβάνονται εικόνες από διαφορετικές οπτικές γωνίες για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της καρδιάς και των μεγάλων αγγείων. Η μέθοδος συνεχούς ή παλμικού Doppler μας βοηθάει στην ανάλυση της ροής του αίματος δια μέσου των βαλβίδων και των μεγάλων αγγείων της καρδιάς. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 15 λεπτά με 1 ώρα, ανάλογα με την περίπτωση 

Η ανάλυση των εικόνων και των μετρήσεων θα γίνει με το πέρας της εξέτασης και θα σας δοθεί γραπτή αναφορά με τα ευρήματα και τα συμπεράσματα.  

Που χρησιμοποιείται;  

Ο υπέρηχος καρδιάς είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εξεταστικό εργαλείο στα χέρια του καρδιολόγου γιατί συγκριτικά με τις άλλες απεικονιστικές τεχνικές για την  καρδιάς, ο υπέρηχος είναι ακίνδυνος για τον ασθενή και εντοπίζει γρήγορα και αποτελεσματικά τυχών παθολογικές καταστάσεις στην καρδιά. Συνήθως ο υπέρηχος χρησιμοποιείται για να εκτιμηθούν:  

  • Το μέγεθος της καρδιάς. Η υπερτροφία της καρδιάς καθώς και οι αύξηση των διαστάσεων των κοιλοτήτων της καρδιάς μπορεί να είναι αποτέλεσμα σοβαρής βαλβιδοπάθειας ή αρρύθμιστης αρτηριακής υπέρτασης.  
  • Το κλάσμα εξωθήσεως της καρδιάς. Η δυνατότητα δηλαδή του μυοκαρδίου να αντλεί επαρκώς το  οξυγονωμένο αίμα που λαμβάνει από τους πνεύμονες στους περιφερικούς ιστούς.  
  • Η έκταση της βλάβης του καρδιακού μυός μετά από ισχαιμία του μυοκαρδίου. Τα τμήματα  του μυοκαρδίου που δεν συστέλλονται φυσιολογικά μπορεί να έχουν πάθει μόνιμη βλάβη από ένα παλιό έμφραγμα μυοκαρδίου ή να έχουν επηρεασμένη αιμάτωση λόγω μερικής απόφραξης των στεφανιαίων αρτηριών.   
  • Η σοβαρότητα της πιθανής στένωσης των βαλβίδων. Η παρουσία εκτεταμένης ασβέστωσης της βαλβίδας και μειωμένη διάνοιξη των γλωχίνων είναι ένδειξη σοβαρής στένωσης.  
  • Ο χαρακτηρισμός της ανώμαλης ροής του αίματος δια μέσου των βαλβίδων (ανεπάρκεια) είτε αυτό οφείλεται σε φυσική φθορά είτε λόγω οξείας βλάβης είναι εξαιρετικής σημασίας στην θεραπευτική αντιμετώπιση του ασθενούς. 
  • Οι ανωμαλίες της καρδιακής δομής σε περίπτωση διηθητικών νόσων (όγκοι), υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας ή συγγενών καρδιοπαθειών.  
  • Η παρουσία και ο χαρακτηρισμός πιθανόν εκβλαστήσεων σε περίπτωση ενδοκαρδίτιδας.
  • Η παρουσία και η περιγραφή πιθανής παρουσία θρόμβου μέσα στην καρδιά. 
  • Η έμμεση μέτρηση της πίεσης του αίματος στις αρτηρίες των πνευμόνων .
  • Η δομή και η λειτουργία των δεξιών κοιλοτήτων της καρδιάς 

 Παρακαλώ όπως επικοινωνήσετε μαζί μας σε περίπτωση που χρειάζεστε εξατομικευμένες λεπτομερείς διευκρινίσειςΑυτή η εξέταση πραγματοποιείται στο ιατρείο μας με τα υφιστάμενα σύγχρονα μηχανήματα.    

Σας ενδιαφέρει η συγκεκριμένη υπηρεσία;