Λευκωσία, Κύπρος

Κλικ για οδηγίες

dr.antonis.ioannou@gmail.com

Κλικ για επικοινωνία

+357 22 255 210

Κινητό: +357 99 408 088

Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου

Η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της καρδιαγγειακής νόσου. Oι κύριοι παράγοντες κινδύνου όπως είναι το κάπνισμα , ο σακχαρώδης διαβήτης, τα αυξημένα επίπεδα LDL-χοληστερόλης, τα χαμηλά επίπεδα HDL-χοληστερόλης και η υψηλή αρτηριακή πίεση , εάν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορούν να μειώσουν δραματικά το κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου.

 Έχουν αναπτυχθεί διάφορα μαθηματικά μοντέλα υπολογισμού 10ετούς κινδύνου για έμφραγμα μυοκαρδίου ή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρία προτείνει το σύστημα Heart Score το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ στην ελληνική έκδοση: https://www.heartscore.org/el_GR/access-heartscore/.Το σύστημα αυτό υπολογίζε τον 10ετή κίνδυνο για θανατηφόρα καρδιαγγειακά επεισόδια και χρησιμοποιείται για ηλικίες 40 ως 65 ετών. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο, καθώς αναγνωρίζει τους ασθενείς σε πολύ υψηλό ή υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο οι οποιοί χρειάζονται άμεση και επιθετική τροποποίηση της θεραπείας τους για την μείωση του κίνδυνου. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία και το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας (AHA/ACC) δημιούργησαν τα πιο κάτω υπολογιστικά μοντέλα τα οποία υπολογίζουν  το 10ετή κίνδυνο για πρώτο έμφραγμα ή πρώτο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο: http://static.heart.org/riskcalc/app/index.html#!/baseline-risk, http://www.cvriskcalculator.com/

Ο υπολογισμός του καρδιαγγειακού κινδύνου γίνεται για τους άνδρες > 40 ετών και σε γυναίκες >50 ετών και επαναλαμβάνεται συνήθως κάθε 5 χρόνια ή σε ποιο σύντομα χρονικά διαστήματα σε ασθενείς με οριακές τιμές.  Με βάση τα αποτελέσματα των υπολογιστικών μοντέλων οι ασθενείς κατηγοριοποιούνται σε ομάδες και εξατομικεύεται η θεραπευτική τους αντιμετώπιση.

Παρακαλώ όπως επικοινωνήσετε μαζί μας σε περίπτωση που χρειάζεστε εξατομικευμένες λεπτομερείς διευκρινίσεις. Μετά τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις που ίσως χρειαστούν, θα υπολογίσουμε το καρδιαγγειακό κίνδυνο και θα σας συμβουλέψουμε αναλόγως των αποτελεσμάτων.

Σας ενδιαφέρει η συγκεκριμένη υπηρεσία;