Λευκωσία, Κύπρος

Κλικ για οδηγίες

dr.antonis.ioannou@gmail.com

Κλικ για επικοινωνία

+357 22 255 210

Κινητό: +357 99 408 088

Δυναμική Υπερηχοκαρδιογραφία

H δοκιμασία αυτή επιτρέπει στον καρδιολόγο σας να απεικονίσει την λειτουργία της καρδιάς σας σε συνθήκες ηρεμίας αλλά και μέγιστης κόπωσης. Με αυτό το τρόπο, μπορεί να έμμεσα αξιολογήσει την σωστή παροχή αιμάτωσης από τις στεφανιαίες αρτηρίας στον μυοκαρδιακό ιστό.  

Τι είναι;

H εξέταση αυτή μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για την καρδιακή λειτουργία και εντοπίζει κυρίως την μείωση της αιματικής ροής στο μυοκάρδιο κατά την διάρκεια της κόπωσης που οφείλεται σε πιθανή στένωση των στεφανιαίων αρτηριών. Με αυτό το τρόπο ουσιαστικά γίνεται η διάγνωση της στεφανιαίας νόσου.

Πριν την εξέταση θα πρέπει να έχετε ενημερώσει τον καρδιολόγο σας για την φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε καθώς και για τυχών αλλεργίες ή αντιδράσεις σε άλλα φάρμακα. Δεν θα πρέπει να λάβετε β-αποκλειστές, βεραπαμίλη ή διλτιαζέμη τουλάχιστον 48 ώρες πριν την εξέταση. Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός για τουλάχιστον δύο (2) ώρες πριν την εξέταση. Νερό επιτρέπεται.

Ο εξεταζόμενος αφαιρεί τα ρούχα του από τη μέση και πάνω και ξαπλώνει στο εξεταστικό κρεβάτι.  Στην αρχή τοποθετούνται τα ηλεκτρόδια για την καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Ίσως χρειαστεί ξύρισμα σε ορισμένες περιοχές για καλύτερη τοποθέτηση των ηλεκτροδίων. Παράλληλα τοποθετείται μια περιφερική γραμμή στο χέρι για την ενδοφλέβια χορήγηση της δοβουταμίνης.  Η δοβουταμίνη προκαλεί αυξημένη σύσπαση του μυοκαρδίου και αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς σαν να υφίσταται κόπωση. Με βάση το πρωτόκολλο αυξάνεται προοδευτικά η χορηγούμενη δόση δοβουταμίνης και κατ’ επέκταση  η καρδιακή συχνότητα. H αρτηριακή πίεση και το ηλεκτροκαρδιογράφημα θα παρακολουθούνται καθ’ ολη την διάρκεια της διαδικασίας Κατά την διάρκεια της εξέτασης ο καρδιολόγος σας θα λαμβάνει διάφορες υπερηχοκαρδιογραφικές λήψεις για να εκτιμήσει αν κάποιο τμήμα του μυοκαρδίου δεν κινείται ή δεν συστέλλεται σωστά. Ένα επιπλέον φάρμακο , η ατροπίνη ίσως χρειαστεί να χορηγηθεί για να αυξηθούν οι παλμοί της καρδίας. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να νιώσετε ένα αίσθημα παλμών, δύσπνοια ή και ναυτία που μπορούν να προκληθούν από το φάρμακο, τα οποία εξαφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά από την διακοπή του φαρμάκου. Εάν οποιαδήποτε στιγμή νιώσετε πόνο στο στήθος, τάση για λιποθυμία ή καταγραφούν αλλαγές στο ηλεκτροκαρδιογράφημα και μεγάλη αύξηση της αρτηριακής πίεσης η εξέταση θα διακοπεί αμέσως.

Μόλις ολοκληρωθεί η εξέταση,  θα συνεχίσετε να παρακολουθείστε έως ότου ο καρδιακός σας ρυθμός επιστρέψει στο φυσιολογικό. Η συνολική διάρκεια της εξέτασης είναι περίπου 1 ώρα.

Που χρησιμοποιείται;

  • Σε ασθενείς μετρίου ή υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακό συμβάν με υποκείμενα νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, νεφρική δυσλειτουργία, δυσλιπιδαιμία οι οποίοι προσέρχονται  με ύποπτα συμπτώματα παρουσίας στεφανιαίας νόσου  (θωρακικό άλγος, εύκολη κόπωση, δύσπνοια στην προσπάθεια).
  • Σε ασθενείς με γνωστή στεφανιαία νόσο και προηγούμενη επέμβαση επαναγγείωσης οι οποίοι εμφανίζονται με νέα ή υποτροπιάζοντα ύποπτα συμπτώματα.
  • Σε ασθενείς με γνωστή στεφανιαία νόσο και ιστορικό εμφράγματος για εκτίμηση της βιωσιμότητας του μυοκαρδίου και πιθανής επαναγγείωσης με επεμβατική αγγειοπλαστική (PCI) ή χειρουργείο παράκαμψης της στεφανιαίας κυκλοφορίας (CABG).
  • Στα πλαίσια προ εγχειρητικού ελέγχου σε ασθενείς που λόγω κινητικών προβλημάτων ή μειωμένης ικανότητας για άσκησης δεν μπορούν να υποβληθούν σε δοκιμασία κόπωσης σε τάπητα ή εργομετρικό ποδήλατο.
  •  Σε ασθενείς με νεοδιαγνωσθείσα καρδιακή ανεπάρκεια
  • Σε ασθενείς με μη διαγνωστικά αποτελέσματα άλλων μη επεμβατικών λειτουργικών δοκιμασιών όπως η δοκιμασία κόπωσης ή η αξονική στεφανιογραφία.
  • Σε ασθενείς με γνωστή βαλβιδοπάθεια για καλύτερη εκτίμηση της βαρύτητας της βλάβης.

Παρακαλώ όπως επικοινωνήσετε μαζί μας σε περίπτωση που χρειάζεστε εξατομικευμένες λεπτομερείς διευκρινίσεις. Αυτή η εξέταση , εάν απαιτείται, πραγματοποιείται σε διαφορετικό χώρο με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή.

Σας ενδιαφέρει η συγκεκριμένη υπηρεσία;