Λευκωσία, Κύπρος

Κλικ για οδηγίες

dr.antonis.ioannou@gmail.com

Κλικ για επικοινωνία

+357 22 255 210

Κινητό: +357 99 408 088

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί ένα απρόσμενο γεγονός, το οποίο προκαλεί αισθήματα φόβου και άγχους τόσο  στον ασθενή όσο και την οικογένειά του. Ειδικά όταν ο ασθενής εξέλθει του νοσοκομείου ανησυχεί για το πως πρέπει να αντιμετωπίσει την νέα κατάσταση πραγμάτων. Θέματα που πριν θεωρούνταν αυτονόητα όπως η άσκηση, η εργασία, η σεξουαλική δραστηριότητα πλέον μετατρέπονται σε πηγή άγχους.

Το πόσο καιρό θα πρέπει να περιμένετε για να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες θα εξαρτηθεί μεταξύ άλλων και από: Την φυσική σας κατάσταση πριν από την καρδιακή προσβολή,  το μέγεθος, οι επιπλοκές και οι συνέπειες του εμφράγματος του μυοκαρδίου καθώς και η συνολική ταχύτητα ενδονοσοκομειακής ανάρρωσης σας.

Οι οδηγίες είναι απαραίτητες για την καλύτερη προσαρμογή του ασθενούς στην καθημερινότητα αλλά και για την μείωση της επανεμφάνισης νέου καρδιαγγειακού επεισοδίου στο μέλλον.

1.    Πότε να ανησυχήσετε και να καλέσετε τον γιατρό σας;

Θα πρέπει να γνωρίζετε πλέον τα συμπτώματα της στηθάγχης. Συμπτώματα όπως  πόνος ή σφίξιμο στο στήθος, στο χέρι, στο λαιμό ή στο σαγόνι με συνοδό δυσκολία στην αναπνοή, εφίδρωση και ζάλη θα πρέπει να σας κάνουν να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια.

2.    Πότε μπορείτε να ξεκινήσετε κάποιας μορφής άσκηση;

Η γενική οδηγία είναι ότι πρέπει να ηρεμήσετε για τις πρώτες 4 έως 6 εβδομάδες. Μερικοί άνθρωποι θα μπορούν να κάνουν περισσότερα μετά από καρδιακή προσβολή. Άλλοι ίσως χρειαστεί να ξεκινήσουν πιο αργά. Η έναρξη της άσκησης εξαρτάται από την βαρύτητα του εμφράγματος καθώς και τυχών επιπλοκές του.  Από την 1η εβδομάδα μπορείτε να αρχίσετε σταδιακά το περπάτημα (5-10 λεπτά), άνοδος ή κάθοδος σκάλας (5-10 σκαλοπατιών). Ανάλογα με τις αντοχές σας και πάντα με την σύμφωνη γνώμη του καρδιολόγου σας μπορείτε να αυξάνετε το επίπεδο άσκησης ανά εβδομάδα έτσι ώστε στις 4-5 εβδομάδες να φτάσετε στο επίπεδο προ του εμφράγματος χωρίς συμπτώματα. Ένα καλό πρόγραμμα μέτριας έντασης αερόβια σωματική άσκηση είναι το γρήγορο βάδισμα ή ποδηλασία για 30 λεπτά 5 φορές την εβδομάδα.

3.    Πότε μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασίας σας;

Αυτό εξαρτάται από το είδος της εργασίας αλλά και το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας που χρειάζεται η δουλεία σας. Εάν δεν απαιτείτε βαριά χειρωνακτική προσπάθεια και η ανάρρωση σας είναι αρκετά καλή μπορείτε να επιστρέψετε ακόμα και στις 3 εβδομάδες.

Είναι σημαντικό να καθορίσετε μαζί με τον καρδιολόγο σας σύμφωνα πάντα με την κατάσταση της υγείας σας, το χρόνο και το είδος της εργασίας που πρέπει να εκτελείτε.

4.    Πότε μπορείτε να είστε σεξουαλικά ενεργός/η;

Αυτό πάλι εξαρτάται από την ικανότητα του ασθενούς για σωματική δραστηριότητα. Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι η σεξουαλική δραστηριότητα δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνιση νέου εμφράγματος αλλά αντίθετα συμβάλλει στην βελτίωση τόσο της σωματικής αλλά και ψυχικής σας υγείας. Ασθενείς με ομαλή και ανεπίπλεκτη πορεία μετά το έμφραγμα είναι δυνατόν να έχουν σεξουαλική δραστηριότητα σε 2-4 εβδομάδες μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο.  Ένα αυξημένο ποσοστό ανδρών παρουσιάζουν κάποιας μορφής διαταραχής της στυτικής λειτουργίας μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου που μπορεί να οφείλεται είτε σε ψυχολογικά αίτια είναι σε φάρμακα που χορηγούνται όπως οι β αναστολείς. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον καρδιολόγο σας για βρείτε την λύση στο πρόβλημα σας.

5.    Πότε μπορείτε να οδηγήσετε;

Η οδήγηση επιτρέπεται σε διάστημα 4 εβδομάδων με την προϋπόθεση ότι η υγεία σας έχει αποκατασταθεί και ότι δεν οδηγείτε αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης. Εάν ισχύει το τελευταίο θα πρέπει να εκτιμηθεί η κατάσταση της υγείας σας με ειδικές εξετάσεις για να μπορέσετε να επιστρέψετε στην δουλειά σας.

6.    Πόσο σημαντική είναι η  ψυχολογική σας κατάσταση;

Η  συναισθηματική φόρτιση, ο φόβος και το άγχος μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου είναι συνήθως παροδικά.  Εξαφανίζονται για τους περισσότερους ανθρώπους μετά από 2 ή 3 εβδομάδες Σπάνια τα συναισθήματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε καταθλιπτικό επεισόδιο  και αν αυτό επιμένει πέραν του ενός μήνα καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον καρδιολόγο σας για βοήθεια. Τα ψυχολογικά προβλήματα επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, επιβραδύνουν σοβαρά τη φυσιολογική επαναφορά σας στην καθημερινότητα αλλά και αυξάνουν την πιθανότητα νέου καρδιακού επεισοδίου.

7.    Τι αλλάζει στην διατροφή και στους τρόπους ζωής;

Γενικά προτείνεται η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής όχι ως δίαιτα αλλά ως τρόπου ζωής. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε δημητριακά, φρούτα, λαχανικά και ψάρια, ενώ πρέπει να τρώτε λιγότερο κρέας κυρίως σε μορφή λευκού κρέατος (π.χ. κοτόπουλο, 1 φορά την εβδομάδα) Το κόκκινο κρέας (π.χ. μοσχάρι) πρέπει γενικά να αποφεύγεται (1 φορά κάθε 15 μέρες). Το μαγείρεμα πρέπει να γίνεται στον ατμό, την κατσαρόλα ή το φούρνο και τα τηγανιτά πρέπει να αποφεύγονται. Προτείνεται η χρήση ελαιόλαδου και η χρήση προϊόντων χαμηλά σε λιπαρά. Η συνέχιση του καπνίσματος διπλασιάζει την πιθανότητα νέου εμφράγματος και αιφνίδιου θανάτου. Πρέπει να αποφεύγετε και το παθητικό κάπνισμα γιατί και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο. Η κατάχρηση του αλκοόλ απαγορεύεται αυστηρά.

8.    Πρέπει να συνεχίσω να παίρνω τα φάρμακα που έπαιρνα κατά την διάρκεια της νοσηλείας μου;

Ο κύριος ρόλος των φαρμάκων που σας έχουν χορηγηθεί είναι να προλάβουν ένα νέο καρδιακό επεισόδιο. Κάποια από αυτά τα φάρμακα θα τα λάβετε για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ κάποια από αυτά θα τα λαμβάνετε για την υπόλοιπή σας ζωή. Εάν παρατηρήσετε κάτι στον οργανισμό σας και πιστεύετε ότι μπορεί να οφείλεται στο φάρμακο, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον καρδιολόγο σας.Σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν διακόπτετε κάποιο φάρμακο χωρίς την σύμφωνη γνώμη του καρδιολόγου σας.

9.    Τι πρέπει να κάνω για την πρόληψη ενός άλλου καρδιακού επεισοδίου;

Η πλειοψηφία των ατόμων  μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου θα ζήσουν μια ανεπίπλεκτη ζωή χωρίς προβλήματα εάν παραμείνουν συνεπείς στους στόχους πρόληψης.  Ωστόσο, περίπου 1 στους 5 ασθενείς ηλικίας 45 ετών και πάνω αποτυγχάνουν τους στόχους αυτούς και θα υποστούν άλλο καρδιακό επεισόδιο εντός πέντε ετών από το προηγούμενο.

Πρέπει να:

Α. Συνεχίσετε τα λαμβάνετε τα φάρμακα σας σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού.

Β. Μείνετε συνεπείς στα ραντεβού σας τόσο με τον προσωπικό σας ιατρό όσο και με τον καρδιολόγο σας.

Γ. Οργανώσετε ένα πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης που να συμπεριλαμβάνει τόσο σωματική άσκηση όσο και ψυχολογική υποστήριξη.

Δ. Βελτιώσετε τους παράγοντες κινδύνου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης. Η  λήψη των σωστών φαρμάκων, η διακοπή του καπνίσματος και η κατανάλωση υγιεινών φαγητών βοηθάει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση.