Λευκωσία, Κύπρος

Κλικ για οδηγίες

dr.antonis.ioannou@gmail.com

Κλικ για επικοινωνία

+357 22 255 210

Κινητό: +357 99 408 088

Οι ανησυχίες για τη σεξουαλική υγεία είναι συχνές σε ασθενείς με όλους τους τύπους καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με στεφανιαία νόσο, μετά από καρδιακή προσβολή και ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια. Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει 15% των ανδρών στην ηλικιακή ομάδα από 40 έως 50 ετών, 45% των ανδρών στην ηλικία των 60-70 και 70% των ανδρών άνω των 70 ετών. Η στυτική δυσλειτουργία ή ανικανότητα ορίζεται ως η αδυναμία επίτευξης και διατήρησης μιας στύσης κατάλληλης για σεξουαλική επαφή. Πολλές φορές σχετίζεται και με άλλες καταστάσεις όπως η πρόωρη εκσπερμάτωση και η χαμηλή διάθεση για σεξουαλική συνεύρεση αλλά δεν αποτελούν το ίδιο πρόβλημα.  

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ΣΔ, μπορεί να εκτιμηθεί σας δείκτης υποκλινικής καρδιαγγειακής νόσου. Οι ίδιοι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υπερχοληστερολαιμία, η υπέρταση και ο διαβήτης μπορούν να προκαλέσουν και ΣΔ. Οι κυριότεροι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί που έχουν ενοχοποιηθεί είναι η συστηματική φλεγμονή, η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία και η συνεπακόλουθη αθηροσκλήρωση. Η ελαττωματική κυκλοφορία μειώνει την ποσότητα αίματος η οποία μπορεί να οδηγήσει σε στυτικές δυσκολίες στους άνδρες. Η συνεργασία του ουρολόγου με τον καρδιολόγο μετά και την διάγνωση είναι επιβεβλημένη για την σωστή αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου με στόχο πάντα την έγκαιρη πρόληψη καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Δυστυχώς, παράγοντες όπως η συναισθηματική φόρτιση, το άγχος, η κατάθλιψη, ο φόβος εάν η σεξουαλική επαφή είναι ασφαλής μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου και οι παρενέργειές ορισμένων φαρμάκων όπως οι β αποκλειστές, τα θειαζιδικά διουρητικά και η σπιρονολακτόνη μπορούν να διαταράξουν όχι μόνο την σεξουαλική δραστηριότητα αλλά και την ίδια την σχέση του ζευγαριού. Γενικά η σεξουαλική δραστηριότητα είναι ασφαλής για την πλειονότητα των ατόμων με καρδιακές παθήσεις. Οι μεταβολικές της απαιτήσεις της είναι μέτριες οπότε η ασφάλεια του σεξ, όπως και σε άλλες σωματικές δραστηριότητες, εξαρτάται από τις καρδιακές εφεδρείες του ασθενούς.  Άτομα με αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση, ασταθή στηθάγχη ή απορυθμισμένη καρδιακή ανεπάρκεια οφείλουν να αναβάλουν την σεξουαλική τους δραστηριότητα μέχρι την ρύθμιση της κατάστασής τους.  

Υπάρχουν διάφορες επιλογές θεραπείας εάν εσείς ή ο σύντροφός σας αντιμετωπίζεται σεξουαλικές δυσκολίες λόγω κάποιου καρδιαγγειακού επεισοδίου. Το πιο σημαντικό βήμα είναι η καλή επικοινωνία τόσο με τον γιατρό σας όσο και με τον σύντροφό σας και δεν πρέπει να διστάσετε να εκφράσετε τις ανησυχίες σας. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής χωρίς καταχρήσεις και κάπνισμα και η συμμετοχή σε προγράμματα άσκησης, διαλογισμού ή τακτικών συνεδριάσεων ψυχοθεραπείας είναι αρκετά για να αντιμετωπίσετε την ψυχολογική πτυχή του προβλήματος. Όσο αφορά την φαρμακευτική θεραπευτική αγωγή υπάρχουν οι αναστολείς φωσφοδιεστεράσης -5 με χαρακτηριστική την σιλδεναφίλη (Viagra). Τα φάρμακα αυτά ενισχύουν τις επιδράσεις του μονοξειδίου του αζώτου αυξάνοντας της ροή του αίματος και σας επιτρέπει να έχετε στύση ως απάντηση στη σεξουαλική διέγερση. Σε περίπτωση απουσίας σεξουαλικής διέγερσης τα φάρμακα αυτά δεν είναι τόσο χρήσιμα. Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν την ρινική συμφόρηση, την κεφαλαλγία, την έξαψη και τις οπτικές διαταραχές και στομαχικές διαταραχές. Επιπλέον έχει αποδειχθεί ότι τα φάρμακα αυτά μπορούν να προκαλέσουν υπόταση ειδικά σε ασθενείς που λαμβάνουν οποιοδήποτε είδος θεραπείας με νιτρώδη. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το καρδιολόγο σας πριν την έναρξη της αγωγής. Εάν τα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες όπως οι ενδοπεϊκές εγχύσεις φαρμάκων και η χειρουργική αντιμετώπιση είτε με αγγειακό bypass ή τοποθέτηση ενδοπεϊκής πρόθεσης.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα κοινό πρόβλημα. Το πρόγραμμα θεραπείας σας θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρότητας της ΕΔ και από τα υποκείμενα νοσήματα. Ο γιατρός σας θα συνεργαστεί στενά μαζί σας για να εξηγήσει τα οφέλη και τους κινδύνους που σχετίζονται με κάθε τύπο θεραπείας.

 

Βιβλιογραφία:

Raheem, O. A., Su, J. J., Wilson, J. R., & Hsieh, T. C. (2016). The Association of Erectile Dysfunction and Cardiovascular Disease: A Systematic Critical Review. American Journal of Men’s Health, 11(3), 552–563. https://doi.org/10.1177/1557988316630305

Schwarz, E. R., Rastogi, S., Kapur, V., Sulemanjee, N., & Rodriguez, J. J. (2006). Erectile Dysfunction in Heart Failure Patients. Journal of the American College of Cardiology, 48(6), 1111–1119. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2006.05.052

Rosman, L., Cahill, J. M., McCammon, S. L., & Sears, S. F. (2014). Sexual Health Concerns in Patients With Cardiovascular Disease. Circulation, 129(5), e313–e316. https://doi.org/10.1161/circulationaha.113.004846